اگر پتنت‌های لو رفته، نظرات کارشناسان خبره و عوامل دیگر را کنار هم بگذاریم، به لیستی از انتظارات برای سال آینده می‌رسیم. لیستی که چند سالی می‌شود که تا به این حد جذاب نبوده است.


تعداد کاربران تلفن‌های هوشمند در دنیا از مرز ۲ میلیارد نفر عبور خواهد کرد

 

 

بر اساس تحقیقات eMarketer، تعداد کاربران تلفن‌های هوشمند در سطح جهان در سال آینده از ۲ میلیارد نفر هم خواهد گذشت. از آنجایی که این تعداد تا پایان سال ۲۰۱۵ به ۱.۹ میلیارد نفر می‌رسد، پیش‌بینی می‌شود که تعداد کاربران تا انتهای سال ۲۰۱۶ به ۲.۳ میلیارد نفر افزایش پیدا کند. گوشی‌های هوشمند ارزان‌قیمت اندرویدی (و شاید ویندوزی) همچنان به جذب مشتریان این بازار ادامه خواهند داد و افراد بیشتری را آنلاین می‌کنند. رشد بازار تلفن‌های هوشمند، تولید اپلیکیشن و صنعت بازاریابی را با چالش رقابت فزاینده مواجه خواهد کرد.


تلفن‌های هوشمند تا شونده صنعت دستگاه‌های قابل حمل را متحول خواهند کرد

 

 

وقتی بحث طراحی عجیب و غریب تلفن‌های هوشمند به میان می‌آید می‌توانید بر روی غول‌های کره‌ای (سامسونگ و ال‌جی) حساب ویژه‌ای باز کنید. در حالی که سرنخ‌هایی از کار بر روی تلفن‌های هوشمند تا شونده توسط ال‌جی دیده می‌شود، اما با توجه به پتنت‌های تمام عیار و رندرهای طرح‌های مفهومی، احتمالاً این سامسونگ است که دست به ساخت تلفن هوشمندی خواهد زد که تا به حال مشابه آن را ندیده‌ایم. تلفنی که با استفاده از مکانیزم لولایی خود، به معنای واقعی کلمه تا می‌شود. این یک پیشرفت باورنکردنی نسبت به تلفن‌هایی با نمایشگر انعطاف پذیر مانند جی فلکس 2 و نمایشگر خمیده‌ی گلکسی S6 اج که در سال ۲۰۱۵ معرفی شدند به حساب می‌آید. وقتی طراحان تلفن‌های هوشمند دستشان به نمایشگرهای OLED انعطاف‌پذیر برسد، نمی‌توان تصور کرد که چه خلاقیت‌هایی از خود نشان خواهد داد.


برند‌هایی که در سال‌های گذشته مشکل فروش داشتند، به زوال خود ادامه خواهند داد

 

 

شرکت تحلیل‌گر IDC ادعا می‌کند که طی سال ۲۰۱۶ و ۴ تا ۵ سال بعد از آن، ۳۰ درصد فروشندگان تلفن‌ هوشمند امروزی وجود نخواهند داشت. یعنی چیزی حدود یک سوم فروشندگانی که امروزه با زحمت در حال جنگ برای کسب سهم اندکی از بازار هستند تا چند سال دیگر یا کاملاً از این کسب و کار خارج خواهند شد، یا به شدت کوچک شده یا در دیگر شرکت‌ها ادغام می‌شوند.

عملکرد فروشندگان تلفن هوشمند در سال ۲۰۱۵ به نحوی بود که به جز اپل، سامسونگ و چند تولید کننده‌ی چینی، بقیه‌ی تولید کنندگان یا سود دهی نداشتند یا با زیان‌های سنگین مواجه بودند. به طور خاص ال‌جی، سونی، اچ‌تی‌سی و بلک‌بری در وضعیت بدی به سر می‌برند. همانطور که تحلیل‌ها تغییر چندانی در قدرت را طی ۵ سال آینده پیش‌بینی نمی‌کنند، خواهیم دید که کسب و کار موبایل چه شرکت‌هایی در سال ۲۰۱۶ به شکست خواهند رسید.


نمایشگرهای 4K، تلفن‌های هوشمند پرچمدار را تبدیل به قطب سرگرمی می‌کنند

 

 

نمایشگرهای با رزولوشن 4K بر روی موبایل دیگر آرزو نیستند. گوشی اکسپریا Z5 پریمیوم قادر است تک تک پیکسل‌های یک فیلم یا عکس 4K را به نمایش بگذارد. بسیار طبیعی است که دیگر شرکت‌ها هم برای رقابت تلفن‌های 4K خود را عرضه کنند و در این میان تنها بحث زمان مطرح خواهد بود. پس احتمال اینکه شاهد عرضه‌ی تلفن‌ها و تبلت‌هایی با رزولوشن 4K از سازندگانی مثل سامسونگ، شیائومی و ال‌جی (و دیگر تولیدکنندگانی که زنجیره‌ی تامین قطعات قدرتمندی دارند) در سال ۲۰۱۶ باشیم چندان دور از ذهن نیست. با توجه به اینکه فرآیند توسعه‌ی تکنولوژی نمایشگر و پردازنده‌ی مورد نیاز برای چنین رزولوشنی در مراحل آخر تکمیل خود قرار دارند، انتظار هجوم دستگاه‌های 4K به بازار را در نیمه‌ی دوم سال آینده داشته باشید.

اما این ویژگی برای ما علاقه‌مندان به تکنولوژی و کاربران عادی چه خواهد داشت؟ علاوه بر تماشای محتوای چند رسانه‌ای 4K با چند میلیون پیکسل، نمایشگرهای UHD (اولترا اچ‌دی) دارندگان هدست‌های واقعیت مجازی را قادر می‌سازند تا در دنیای مجازی خود بیش‌تر از قبل غرق شوند. با فرض بهبود بازده، داشتن نمایشگر 4K بر روی تلفن هوشمند بسیار جالب خواهد بود.


اسکن عنبیه چشم از دل فیلم‌های علمی تخیلی بیرون آمده و درون جیب‌هایمان جا خواهد گرفت

 

 

اگر فکر می‌کنید که برای حفظ امنیت در تلفن‌های همراه، گزینه‌های موجود در بازار از انواع رمزهای عبور عددی و الگویی شروع شده و نهایتاً به اسکن اثر انگشت ختم می‌شود، اشتباه می‌کنید. اسکنر‌های بیومتریک اتفاق بزرگ بعدی در زمینه‌ی امنیت تلفن‌های هوشمند هستند. با اینکه شاهد هستیم که اسکنر اثر انگشت در اکثر گوشی‌های پرچمدار (و در موقعیت‌های مختلف) به چشم می‌خورند، مایکروسافت با استفاده از ویژگی Windows Hello در لومیاهای جدیدش یک راست به سراغ اسکنر عنبیه رفته است.

تکنولوژی اسکن عنبیه، آن هم از نوعی که در دستگاه‌های قابل حمل و نسبتاً ارزان قیمت مخصوص مصرف کنندگان به کار رفته باشد، دیگر محدود به قلمروی فیلم‌های علمی-تخیلی نیست؛ و تمام این‌ها به لطف کوچک‌سازی دوربین‌های مادون قرمز و پیشرفت‌ قدرت پردازش دستگاه‌های قابل حمل میسر شده است. پس انتظار داریم اسکنر عنبیه به جزء اصلی بسته‌ی امنیتی تلفن‌های همراه بالارده در سال ۲۰۱۶ تبدیل شوند. البته این به معنی منسوخ شدن اسکنر اثر انگشت نخواهد بود؛ بلکه به معنی این است که اسکنر عنبیه از لحاظ راحتی در استفاده و کاربردی بودن، پتانسیل بالایی برای رسیدن به اسکنر اثر انگشت دارد.


تکنولوژی شارژ "فوق سریع" تکنولوژی "شارژ سریع" را از میدان رقابت به در خواهد کرد

 

 

خیلی از دستگاه‌های موجود فعلی بسیار سریع شارژ می‌شوند؛ اما ظاهراً برخی سازندگان به این میزان هم راضی نبوده و قصد ندارند فرآیند بهبود تکنولوژی باتری‌ها را متوقف کنند.

بر اساس گزارش‌ها، تولیدکننده‌ی بزرگ چینی، هواوی، باتری‌ای را توسعه داده است که ۱۰ برابر سریع‌تر از باتری‌های فعلی شارژ می‌شود. این باتری ۶۰۰ میلی‌آمپر ساعتی که به نظر می‌رسد مناسب دستگاه‌های پوشیدنی باشد، ظرف دو دقیقه ۶۸ درصد شارژ خواهد شد. یک باتری معمولی در همین زمان تنها ۲ درصد شارژ خواهد می‌شود.

در همین حال باتری‌های با ظرفیت متوسط ۳۰۰۰mAh که انرژی اکثر پرچمداران اندرویدی را تامین می‌کنند، با استفاده از همین تکنولوژی ۵ دقیقه تا رسیدن به ۴۸ درصد شارژ زمان احتیاج خواهند داشت. با توجه به پیشرفت‌های در حال انجام، انتظار داریم تلفن‌های هوشمند با تکنولوژی شارژ "فوق سریع" در سال ۲۰۱۶ از راه برسند.


دستیارهای هوشمند حتی از این هم هوشمندتر خواهند شد

 

 

در زمان‌های قدیم، دستیار‌های تلفن‌های هوشمند با انجام یک سری دستورات صوتی ساده و سر راست کار با تلفن همراه را ساده می‌کردند. برای مثال دستوراتی مانند: "با پدر تماس بگیر"، "ایمیل را باز کن"، "برنامه‌ی نوت را باز کن" و ... . اما امروزه امثال گوگل ناو، سیریِ اپل و کورتانای مایکروسافت تبدیل به موجودات با شعوری شده‌اند که به راحتی اطلاعات مرتبط را هر موقع که نیاز داشته باشید در اختیار شما خواهند گذاشت. دستیار‌های هوشمند بر اساس الگوی استفاده‌ی شما از دستگاه، اطلاعات با معنی (مانند مسیرهای رفت و آمد روزانه) را جمع‌آوری می‌کنند و قادر به انجام کارهای جالبی مانند اضافه کردن خودکار رویدادهایی که در مکالمات خود به آن‌ها اشاره می‌کنید به تقویم، و دعوت کردن دوستان‌تان به مهمانی‌ای که قرار است به راه بیندازید هستند.

انتظار داریم اپل، گوگل و مایکروسافت با بهبود الگوریتم‌های یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی، بالا رفتن قدرت پردازش دستگاه‌ها، و استفاده از اطلاعاتی که کاربران برای آنالیز در اختیار این شرکت‌ها می‌گذارند، عملکرد فعالانه‌ی دستیارهای هوشمند خود را گسترش دهند. البته اشاره به کلمه‌ی "هوش مصنوعی" در عبارات بالا کافی است تا خیلی‌ها با به یاد آوردن داستان‌های علمی-تخیلی احساس خطر کنند.


سیستم‌های پرداخت از طریق موبایل گسترش پیدا خواهند کرد و هر سازنده‌ی تلفن همراهی سیستم خودش را توسعه خواهد داد

 

 

از زمانی که اپل سیستم پرداخت از طریق موبایل Apple Pay که با استفاده از اسکنر اثر انگشت ایمن شده بود را معرفی کرد، رقبایی از دیار اندروید هم سعی در ارائه‌ی جایگزین مشابه داشته‌اند. سامسونگ (درست مثل همیشه) اولین شرکتی بود که قدم جلو گذاشت و با معرفی سرویس Samsung Pay که در کره‌ی جنوبی و آمریکا در دسترس است، اقدام به مقابله به مثل کرد. سپس گوگل با جا دادن رابط پرداخت موبایل و همچنین رابط امنیتی اسکنر اثر انگشت در اندروید مارشملو، درها را برای مشتاقانی که قصد داشتند سیستم پرداخت خودشان را راه بیندازند باز کرد. ال‌جی با معرفی LG Pay با همکاری شرکت‌های کارت اعتباری کره‌ای، جدیدترین عضو این گروه است.

با مرسوم شدن پرداخت موبایلی در سال ۲۰۱۵، طبیعی است که انتظار داشته باشیم تولید کنندگان بیشتری به این کاروان ملحق شوند و هر کدام سیستم خودشان را معرفی کنند. به هر حال این همه اسکنر اثر انگشت نباید صرفاً جنبه‌ی تزئینی داشته باشند و هر طور که شده باید یک کاربرد برای آن‌ها دست و پا کرد. به علاوه، صنعت پرداخت بی سیم از قبل هم در حال رشد انفجار گونه بود و در دسترس بودن تلفن‌های هوشمند و ارزان تنها بنزینی بر آتش این صنعت است.


USB نوع C ممکن است متداول شده و استاندارد قدیمی USB را منسوخ کند

 

 

پورت USB نوع C همین حالا هم بر روی برخی دستگاه‌های موبایل دیده می‌شود؛ اما انتظار داریم این پورت اتصال کارآمد، با بلوغ و گسترش تکنولوژی در سال آینده به محبوبیت برسد. با توجه به طراحی پورت که از هر دو سمت قابل استفاده است، پشتیبانی از سرعت انتقال داده‌ی بیشتر و جریان بیشتر الکتریسیته برای شارژ کردن دستگاه‌ها، و همچنین پشتیبانی از تقریباً تمامی استانداردهای USB قدیمی، پورت نوع C احتمالا در نهایت جایگزین کابل‌های USB OTG، mini USB، micro USB، پورت‌های شارژ و نمایشگر خواهد شد. بسیار علاقه‌مند هستیم که سال آینده شاهد حضور این پورت در دستگاه‌های بیشتری باشیم.


اندروید گسترده‌ترین پلتفرم دستگاه‌های قابل حمل و اینترنت اشیاء باقی خواهد ماند

 

 

آیا طرفدار اندروید و نگران جایگاه آن به عنوان محبوب‌ترین سیستم‌عامل جهان هستید؟ جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد. بر اساس پیش‌بینی‌های شرکت تحقیقاتی معتبر IDC، اندروید حداقل تا ۵ سال دیگر وضعیت خود را حفظ خواهد کرد که این امر عمدتاً ناشی از فروش بالای محصولات سامسونگ خواهد بود. در حالی که سیستم‌عامل گوگل آماده است تا همچنان به رهبری ادامه دهد، iOS اپراتورهای موبایل بیشتری را برای شراکت پیدا خواهد کرد و ویندوز و بلک‌بری هم شاهد تغییرات عمده‌ای برای جذب مشتری خواهند بود. به هر حال چیزی حدود ۲.۳ میلیارد کاربر تلفن همراه تا پایان سال ۲۰۱۶ وجود خواهد داشت و فضای کافی رقابت برای همه وجود دارد.